Är du på jakt efter en elbilsladdare i Östersund?

Om du går i tankar som många andra i dessa tider med klimatförändringar och de fotavtryck som du lämnar efter dig, har jag bara en sak att säga. Gör slag i saken, unna dig själv och vår planet ett klimat smartare bränslealternativ som funkar bra om man bor i Östersund.

Behöver inte bli så dyrt som man kan tro

Om du inte kör mer än ett par mil åt gången, är en elbil ett fullgott alternativ, du slipper dyr bensin, allt du behöver är en elbilsladdare hemma eller på jobbet. Eller på båda ställen. Om du som privatperson väljer att installera laddstationer hemma, kan du sedan 2018 få bidrag från Naturvårdsverket. Om ansökan godkänns kan du få 50% av kostnaden för själva laddaren och installationen i bidrag. Med ett tak vid 10 000 kronor per fastighet. För att ha rätt till bidraget måste du äga eller ha nyttjanderätt till fastigheten där laddboxen installerats.

Vilket slags elbilsladdare passar dig?

Man kan säga att det finns tre sorters alternativ för elbilsladdare Östersund, dels den som används allra mest i hemmiljö, vi kan kalla den för laddbox. Denna laddstation laddar med en låg effekt, ofta över natten, eller under arbetsdagen. Det viktigaste att tänka på är att inte använda ett vanligt eluttag för de är inte gjorda för påfrestningen som det innebär, och det medför en stor brandrisk. Väljer du en laddare med Mode 3 – kommunikation, kan laddstationen och fordonet kommunicera med varandra, och laddningen kan avslutas automatiskt om någon slags krissituation skulle uppstå.

Nästa modell är destinationsladdaren, en kraftfullare variant som ofta placeras i offentlig miljö- De är väsentligt mycket tåligare mot väder och åverkan. De kan även förses med betallösningar så att det går att hyra ut laddaren

Den sista varianten är snabbladdaren. De är vanliga vid vägkrogar och bensinstationer där behovet av snabb laddning är stort. De måste ses över regelbundet av servicetekniker.

Oavsett vilken lösning du väljer, välkommen in i familjen av elbilsägare med egen elbilsladdare Östersund.