Truckkort är perfekt för dig som vill ha färdbevis för truck

På företags lageravdelningar är truckar en smidig lösning när du behöver lossa och lasta gods. Ofta har en truck en gaffelliknande lyftmekanism i fronten av fordonet.

Ett truckkort intygar att du har grundläggande kunskaper om en truck och hur den ska framföras på ett säkert sätt. På en truckutbildning får du lära dig både teori och praktik. En lärare med erfarenhet som truckförare brukar ofta hålla i truckkurser. Under kursen går man igenom trucken och hur den fungerar, du får bekanta dig med olika truckmodeller och även köra truck på en testbana. Under körlektionerna lär du dig styra trucken samt lassa och lossa gods. Syftet med utbildningen är att du ska få god kompetens om truckar samt kunna framföra fordonet på ett smidigt och säkert sätt.

Det finns olika modeller av truckar, kolla vilka du kommer ha nytta av och välj därefter en kurs som ger dig truckkort för dessa fordon. Exempel på olika truckar är motviktstruck, skjutstativtruck, låglyftare, smalgångstruck, grensletruck och stödbenstruck. Linde, BT, Toyota , Atlet, Jungheinrich och Mitsubishi är ett par truckvarumärken.

En av de vanligaste truckmodellerna är motviktstruken. Motviktstrucken är en gaffeltruck som används både inom- och utomhus när du ska lasta och frakta gods.

På en truckkurs får du köra trucken på en avgränsad yta. Det ingår att kunna köra både framåt och bakåt på ett säkert sätt. Du kommer köra på en testbana med koner som ska passeras utan att konerna välts.
Självklart kommer du få en hel del körträning innan du har körövningen. Be gärna instruktören om hjälp om du känner dig osäker på något moment under körningen.

Många företag ställer krav på de anställda att de ska ha ett truckkort för att få köra företagets truckar. Anledningen att skaffa truckkort kan vara att du är sugen på nytt jobb inom lager. Det finns mycket lediga jobb inom lager & industri och ett truckkort är ett bra sätt att få ett jobb inom branschen.