Tips när du ska köpa MC

Easy Rider är en klassisk amerikansk filmrulle. Filmen handlar om två bikers som säljer droger och glider genom USA på sina choppers. Bilden av en motorcykelförare blev efter denna filmpremiär synonymt med en person som trotsar lagen och är lite farlig på olika sätt. Denna image av en MC-förare lever delvis fortfarande kvar. Intressant hur en film påverkar folks föreställningar om andra människor.

Idag finns en så otrolig variation av motorcyklar och du kan säkerligen hitta en modell som passar dina önskemål. Det finns idag motorcyklar som går på 2,3 eller 4 hjul. Ett par av de vanligaste MC-märkena är Honda, Yamaha, BMW, Kawasaki, Triumph och KTM. Det finns motorcyklar för offroad, racing, touring och sport. Den vanligaste och mest sålda modellen idag är street. En street-motorcykel är en ”vanlig” motorcykel som körs på allmänna landsvägar. Visste du att den första motorcykeln byggdes i slutet av 1800-talet av två fransmän?

När du ska köpa en hoj finns ett par bra tips att tänka på:

1. Kolla den allmänna formen på motorcykeln.
2. Se över så att hjullagren är hela.
3. Kontrollera styrlagret på hojen.
4. Kontrollera slitagedelar; däck, bromsbelägg etc.
5. Starta motorcykeln och lyssna efter rassel från motorn.
6. Kolla att fordonsbelysningen fungerar. Slå på/av hel och halvljus. Testa blinkers och se att bromsljuset fungerar när du bromsar.

Utöver detta ska du se så det inte finns några skulder på motorcykeln från tidigare ägare. Det är också bra att redan innan veta vart man kan serva hojen ifall någonting skulle hända. MCTeam1 i Borås är en bra verkstad som servar motorcyklar.

För egen del har jag bara ägt mopeder. Den första moppen var en härlig flakmoped på tre hjul. Den var riktigt kul att köra och det hände väl också att man skjutsade polare på den emellanåt. När man ville ha lite skoj blev det att jag körde flakmoppen på bara två hjul. När jag sålde flakmopeden skaffade jag en vanlig moped som jag ägde drygt ett år innan även den såldes.